ETUSIVU
ESITTELY
AJANKOHTAISTA *
2012
2009
2008
2007
2006
2005
KOHTEIDEN LUETTELO
KOKOELMIEN LUETTELO
HANKKEEN TUKEMINEN
TUKIJAT
YHTEYSTIEDOT
Pelasta KIRJA
/ Uutiset

ARKISTO 2005


Pelasta Kirja Vuoden Valopilkkufinalisti

Julkaistu 16.12.2005


YLE TV1:n Vuoden Valopilkku 2005 kulttuurikilvassa Kansalliskirjaston Pelasta Kirja -hanke sijoittui finaaliin kolmen muun kovatasoisen kulttuurihankkeen kanssa.

"Olisihan se oikeasti katastrofi, jos maamme kirja-aarteet pääsevät tuhoutumaan", päivitteli raati ja totesi Pelasta Kirja -hankkeen palkitsemisen perusteluissa: "Maamme kirjallisen kulttuuriperinnön säilyttäminen on Kansalliskirjaston haasteellinen tehtävä. Tällä hetkellä jopa 100 000 kohdetta on vaarassa tuhoutua, eikä 40 000 dokumenttia enää kestä käyttöä. Pelastustoimina ovat konservointi, mikrokuvaus ja digitointi. Nämä toimet ovat kuitenkin kalliita ja etenevät aineiston suuren määrän vuoksi liian hitaasti. Ajan hengen mukaisesti kirjasto onkin julkisen rahoituksen lisäksi pakon edessä etsiessään myös yksityistä rahoitusta ja tukea. Pelasta kirja -hanke on rohkaiseva esimerkki siitä, että jahkailun sijaan voi toimia."

Vuoden Valopilkun valitsee raati katsojien lähettämistä ehdotuksista, joita tänä vuonna tuli ennätykselliset 500. Niissä mainittiin 274 teosta, tapahtumaa, projektia tai henkilöä. Raadissa istuivat vuoden nuori taiteilija Heta Kuchka, valokuvaaja Jouko Lehtola, kirjalilja ja kirjallisuustoimittaja Satu Koskimies sekä YLE Kulttuurin toimittajat Satu Möttönen ja Juha Suomalainen.

Valopilkkuvoittaja oli musiikkikoulu Resonaari, joka on kehittänyt opetusmetodiksi kuvionuotit. Niistä on hyvää vauhtia tulossa kansainvälinen vientituote. Muut finalistit olivat maailmanmusiikin pyhiinvaelluskohde, levykauppa Digelius Helsingissä, sekä nollabudjetilla toteutettu menestyselokuva Star Wreck, jota on ladattu netistä lähes 4 miljoonaa kertaa.


Ystävät kokoontuivat

Julkaistu 12.12.2005

Kansalliskirjaston ystävätoiminta käynnistyi yli sadan asiasta kiinnostuneen henkilön voimin. Ensimmäisestä tapaamisesta muodostui mieliin painuva tilaisuus musiikin ja kulttuuriperintöaiheisten esitysten sekä keskustelujen ansiosta. Kirjasto sai tuekseen vankan ja vapaamuotoisen, kaikille avoimen verkoston.
Lue lisää


Uusi nimikkorahasto

Julkaistu 29.11.2005

Johtaja Eero Niinikoski esittelee rahastonsa kummikohteeksi valitsemaa arvokasta Agricolan Käsikirjaa.

Johtaja Eero Niinikoski esittelee rahastonsa kummikohteeksi valitsemaa arvokasta Agricolan Käsikirjaa.

Kansalliskirjaston kulttuuriperintörahasto sai ensimmäisen nimikkorahaston, kun UPM-Kymmenen kulttuurijohtaja Eero Niinikoski toteutti merkkipäiväkeräyksensä Pelasta Kirja -kampanjan hyväksi. Hyvin hoidettu sosiaalinen pääoma tuotti lähes 6000 euroa muistamisina. Lahjoittajina oli 120 yksityishenkilöä ja yhteisöä, jotka olivat valmiita suuntaamaan lahjansa kulttuuriperintötyölle. Uuden rahaston tarkoituksena onkin Kansalliskirjaston kulttuuriperinnön tukeminen.

Ensimmäisenä kulttuuritekonaan Niinikosken rahasto pelastaa Mikael Agricolan arvokkaan teoksen, Käsikiria castesta ia muista Christikunnan Menoista, vuodelta 1549. Kyseessä on kirjaston ainoa kappale tästä harvinaisesta teoksesta. Pelasta Kirja -ohjelmaan se on päätynyt huonon kuntonsa vuoksi. Käsikirjan sidos on pahoin rikkoutunut ja lehdet hauraat ja repeilleet, eikä sitä voida enää antaa asiakkaiden käyttöön. Niinikosken rahaston tuella teos konservoidaan ja digitoidaan tarjottavaksi verkon välityksellä kaikkien kansalaisten käyttöön.


Muista merkkipäivän viettäjää

Julkaistu 10.10.2005

Pelasta Kirjan hyväksi käynnistyi ensimmäinen merkkipäiväkeräys, jolla syntymäpäiväsankari kartutti kampanja tiliä usealla tuhannella eurolla. Keräyksen voi käynnistää helposti ja varat kohdentaa haluamaansa kohteeseen sopimalla asiasta etukäteen Kulttuuriperintörahaston yhteyshenkilöiden kanssa.

Muistamiset osoitetaan Helsingin yliopiston rahastojen tilille ja lahjoituksen tiedonantoihin merkitään merkkipäivän viettäjän ja onnittelijoiden nimet. Merkkipäivän viettäjä saa Kulttuuriperintörahastolta kauniin onnittelukirjeen ja luettelon lahjoittajista. Jos keräyksen tuotto on 2000 euroa tai enemmän, voidaan varoilla perustaa myös oma nimikkorahasto.

Merkkipäivän viettäjiä on muistettu keräyksen lisäksi myös yksittäisillä lahjoituksilla. Kukkatervehdyksen tai kirjan asemesta varat voi suunnata Pelasta Kirja -kampanjalle. Sankaria ilahduttaa internetissä hyvän asian yhteydessä julkaistu nimi, ja Kulttuuriperintörahasto muistaa merkkipäivän viettäjää onnittelukirjeellä.

Merkkipäiväkeräystä ja muistamista varten Pelasta Kirja-sivuille on lisätty uudet lomakkeet, joilla yhteydenotto sujuu vaivattomasti.


Ensimmäinen teos on konservoitu ja digitoitu

Julkaistu 09.10.2005

Yksi kampanjan tukijoista on Suomen Kuvalehti ja Yhtyneet kuvalehdet OY, joka on valinnut kohteekseen E. A. Nordenskiöldin kokoelmaan kuuluvan hollantilaisen Gerhardus Mercatorin erikoisatlaksen. Tämä kartografian merkkiteos vuodelta 1595, on päätynyt pelastettavien joukkoon huonon kuntonsa ja harvinaisuutensa vuoksi.

Suomen Kuvalehti on seurannut kummikirjansa vaiheita kirjaston turvasäilöstä Mikkelin konservointilaitokseen. Siellä teos on purettu rikkoontuneesta sidoksesta, vesipesty ja prässätty. Irtolehdet on digitoitu ja sidottu puolinahkakansiin. Valmis nide on suljettu mittojen mukaan valmistettuun säilytyskoteloon. Lopputulos on vaikuttava ja teos uuden veroinen sadoiksi vuosiksi eteenpäin.

Aikanaan Mercatorin teos julkaistaan digitaalisena verkossa tutkijoiden ja muiden karttaentusiastien iloksi. Suomen Kuvalehti on julkaissut aiheeseen liittyvän kuvareportaasin lokakuussa 2005.

Sivun alkuun