ETUSIVU
ESITTELY
AJANKOHTAISTA *
2012
2009
2008
2007
2006
2005
KOHTEIDEN LUETTELO
KOKOELMIEN LUETTELO
HANKKEEN TUKEMINEN
TUKIJAT
YHTEYSTIEDOT
Pelasta KIRJA
/ Uutiset

ARKISTO 2009


Aarteet auki

Julkaistu 04.02.2009

Aarteiden etusivu esittelee kymmenen viimeisinä digitoitua kohdetta.

Aarteiden etusivu esittelee kymmenen viimeisinä digitoitua kohdetta.

Pelasta Kirja -kampanjan tuloksena alkaa vähitellen hahmottua Kansalliskirjaston Aarteet, koko kansan yhteinen verkkokirjasto, joka on avattu käyttöön 4.2.2009.

Kansalliskirjaston Aarteet esittelee arvoteoksia, joiden digitointi ja tarvittaessa myös konservointi on toteutettu yksityisten lahjoittajien – yksityishenkilöiden, yritysten ja yhteisöjen – tuella. Tavoitteenamme on tarjota Kansalliskirjaston keskeinen kirjallinen kulttuuriperintö digitaalisena kansalaisten käyttöön ja näin edistää kirjallisten juurtemme tunnettuutta sekä aineiston saatavuutta ja säilymistä.

Aarteet sisältävät Pelasta Kirja -ohjelman kohteita Suomen vanhimmista kirjoista ja kartoista, uniikkeja käsikirjoituksia, ulkomaisia teosharvinaisuuksia sekä arvokasta aineistoa Venäjän vallan aikana saaduista vapaakappaleista. Mukana on niin tieteellistä tutkimusta kuin kaunokirjallisuuttakin, merkkihenkilöiden tunnettuja teoksia kuin löytöjä jo unohduksiin jääneestä aineistosta.

Verkkosivumme ovat muutoinkin uudistuneet. Yksittäisten kohteiden rinnalla esitellään kokonaisia tuettavia kokoelmia; Keskiaikaiset pergamentit, Turuin akatemian väitöskirjat, Samuli Paulaharjun tuotanto ja kaunokirjallisuus. Nämä kokoelmat ovat löytäneet jo tukijoitakin; Helsingin Sanomain Säätiön ja Koneen Säätiön pergamenttien pelastajaksi sekä Ilkka ja Ulla Paateron rahaston väitöskirjojen ja Paulaharjun tuotannon tukijaksi. Myös kotimaista kaunokirjallisuuspankkia varten etsitään parhaillaan tukijoita.

Tyylikäs tapa tehdä tunnetuksi Pelasta Kirja –kampanjaa on e-kortti. Sivuiltamme löytyy uudistettu valikoima Kansalliskirjaston arkkitehtuuria, vanhaa kirjallisuutta sekä historiallisia karttoja ja maisemia esitteleviä kortteja – lähetettäväksi ystävänpäivänä ja ympäri vuoden.

Kansalliskirjaston Aarteet
Lähetä e-kortti


Pelasta Kirja! – Pelasta Kokoelma!

Julkaistu 07.01.2009

Kansalliskirjaston uudet kummit ja puolestapuhujat, professori Matti Klinge, valtioneuvos Riitta Uosukainen sekä toimitusjohtaja Ilkka Paatero.

Kansalliskirjaston uudet kummit ja puolestapuhujat, professori Matti Klinge, valtioneuvos Riitta Uosukainen sekä toimitusjohtaja Ilkka Paatero.

Kansalliskirjasto on saanut kolme arvovaltaista kulttuuriperinnön kummia, valtioneuvos Riitta Uosukaisen, professori Matti Klingen ja toimitusjohtaja Ilkka Paateron, jotka tukevat toimintaamme asiantuntemuksellaan. Kulttuuriperintörahastolle lahjoitettujen varojen kokonaismäärä lähestyy jo miljoonaa euroa, ja Pelasta Kirja! laajenee yksittäisten teosten lisäksi kokonaisten kokoelmien säilytyksen tukemiseen. Näillä innostavilla teemoilla käynnistämme vuoden 2009.

Pelasta Kirja -kampanja on kerännyt varoja vuodesta 2005 lähtien yhteensä yli 300.000 euroa kirjaston arvokkaimpien yksittäisteosten, kuten inkunaabeleiden, varhaisen Fennican, kuvateosten, albumien, kauno- ja tietokirjallisuuden sekä käsikirjoitusten säilytystyöhön. Lahjoitusvaroilla tätä aineistoa onkin konservoitua ja digitoitua jo yli 60.000 sivua. Vuonna 2008 Pelasta Kirja -keräyksemme tuotto oli noin 40.000 euroa ja lisäksi avustuksina saatiin 270.000 euroa Helsingin Sanomain Säätiöltä ja Koneen Säätiöltä keskiaikaisten pergamenttien säilytys- ja julkaisuhankkeeseen. Keräyksen tulos oli erinomainen ja se kannustaa kampanjaamme eteenpäin.

Yksityisten lahjoittajien tuki tulee entistäkin tärkeämmäksi kaikille maamme yliopistoille, kun yliopistolakia ja sen myötä yliopistojen hallintoa ja rahoitusta uudistetaan kuluvana vuonna. Kansalliskirjaston varainhankinta on osa Helsingin yliopiston rahastojen toimintaa ja sitä hoidetaan kiinteässä yhteistyössä muun yliopiston kanssa. Myös Kansalliskirjaston historialliset kokoelmat, joiden tukemiseen kampanjamme kohdistuu, on saatu aikoinaan lahjoituksina yliopiston edeltäjille, Turun akatemialle ja Keisarilliselle Aleksanterin yliopistolle sekä myöhemmin vapaakappaleina Helsingin yliopiston kirjastolle.

Nämä kansalliset kulttuuriperintöaarteet eivät ole pelkästään museokokoelma, vaan ne ovat edelleenkin aktiivisen tutkimuksen lähdeaineisto. Valitsemalla ja valmistelemalla varainhankintakohteemme yhteistyössä yliopiston asiantuntijoiden kanssa olemme mukana luomassa tärkeää tutkimuksen infrastruktuuria ja pelastamassa ajankohtaisia tutkimuskokoelmia. Näin varmistamme myös sen, että lahjoittajiemme varat tulevat käytetyiksi tuottavalla tavalla uudet tutkimuksen tueksi. Tällaisia, yksityisin varoin jo käynnistettyjä, vuosia kestäviä infrastruktuurihankkeita ovat Turun akatemian väitöskirjojen oppihistoriallinen tutkimus- ja säilytyshanke sekä Keskiaikaisten pergamenttien säilytys- ja julkaisuhanke. Myös kotimaisen kaunokirjallisuuspankin valmistelu on käynnissä ja varainhankinta käynnistymässä.

Vuonna 2009 kampanjamme jatkuu vanhoin ja uusin teemoin, Pelasta Kirja – Pelasta Kokoelma! Verkkosivustomme laajenee ja sen kautta julkaisemme digitaalisena lisää pelastettuja aarteita. Tarjoamme lahjoittajille ja tukijoille myös paljon kiinnostavia kulttuuritilaisuuksia, juhlia ja ystävätoimintaa.

Kansalliskirjasto kiittää kaikkia lahjoittajia arvokkaasta tuesta, ja toivottaa vanhat ja uudet tukijat tervetulleiksi kampanjaamme vuonna 2009!

Sivun alkuun