FÖRSTA SIDAN
PRESENTATION
AKTUELLT *
OBJEKTFÖRTECKNING
KATALOG ÖVER SAMLINGARNA
STÖD PROJEKTET
SPONSORER
KONTAKTUPPGIFTER
Rädda BOKEN
/ Objekt

UNDERSTÖTT

505 Kompositionshandskrifter av Väinö Raitio

Väinö Raitio, Kompositionshandskrifterna Joutsen, operan Prinsessa Cecilia, verk för olika orkester- och kammarensembler, piano- och orgelverk, kör- och solosånger, orkesterarrangemang och utkast. Sammanlagt ca 1300 sidor.

Väinö Raitio (1891-1945) hörde till den finländska moderna musikens banbrytare under 1900-talets första årtionden. Han var född i Sordavala och studerade musik vid Helsingfors musikinstitut under Erkki Melartins och Erik Furuhjelms ledning samt fortsatte sina studier i Moskva och Paris. Raitios verk har ofta karakteriserats med termerna expressionistisk och impressionistisk, och kompositören själv brukade säga att musiken hade "färg". Raitio var verksam som lärare i komposition vid Viborgs musikinstitut tills han flyttade till Helsingfors 1932 och koncentrerade sig på att komponera operor.

Som person förblev Raitio en gåtfull person, för han var inbunden till sin natur och dirigerade inte själv sina verk. Många av hans verk var länge bortglömda ända tills man började uppföra dem på nytt under de senaste åren.

I Nationalbibliotekets musikhandskriftssamling finns ett digert urval verk av Väinö Raitio. Arkivet har mottagits som en donation av tonsättarens hustru Hildur Pouru-Raitio år 1971 samt senare som donationer av tonsättarens brorson Janne Raitio. I arkivet finns bland annat operan Prinsessa Cecilia, verk för olika orkester- och kammarensembler, piano- och orgelverk, kör- och solosånger, orkesterarrangemang och utkast.

Materialet är delvis i dåligt skick, det har skadats vid användningen, och då har bladen rivits och fått fläckar. Anteckningarna med bläck, blyertspenna och rödpenna försvagas med tiden av sig själva. Också notpappret i hela samlingen är starkt gulnat, vilket försvårar läsandet av anmärkningarna.

Materialet kommer att torrengöras, de rivna bladen repareras och de inbundna häftena sys vid behov ihop på nytt. Dessutom görs digitala säkerhetskopior för forskare samt källkritiska beskrivningar i bibliotekets katalogdatabas. Materialet kommer också att mikrofilmas.

Till början